Image

Otopina Ambroxol za inhalacijske upute za uporabu

Ambroxol (otopina za inhalaciju, sirup) je mukolitičko sredstvo. Propisan je za ublažavanje simptoma bronhopulmonalnih bolesti. Uzima se s otežanim kašljem, kašljem s neodvojivim viskoznim sputumom, s produljenim bronhospazmom. Liječenje ambroksolom najčešće se provodi kod upale dišnih putova tijekom sezonske prehlade..

Ambroxol - opis učinka lijeka

Kašalj je simptom koji prati i zarazne i virusne bolesti dišnih putova, kao i alergijske reakcije tijela: u slučaju prekomjerne osjetljivosti bronha (na prašinu, na kemijske (organske) suspenzije u zraku) - s astmom. Obično je to prirodni refleks, uz pomoć kojeg se pluća oslobađaju nadražujućeg agensa, potiskujući ga van, istodobno izlučujući zaštitnu sluz.


Nakon što uđe u želudac, lijek se apsorbira u krvotok i ulazi u nadraženo tkivo pluća, gdje počinje djelovati u roku od 15-30 minuta. Ambroksol potiče rad žljezdanog tkiva bronha - količinu serozne sekrecije uravnotežuje vodenasta sluznica (stanjivanje glikoproteina). Zbog činjenice da lijek uništava proteinske veze sastojaka sekreta, viskoznost ispljuvaka smanjuje se.

Zahvaljujući stimulaciji pokretljivosti cilijanog epitela, Ambroxol ubrzava odvajanje sluzi mikrovillijem. Olakšavanje povlačenja mukoznih masa iz svih dišnih putova - pluća, nazofarinksa, sinusa. Lijek zaustavlja skupljanje upalnih medijatora, što smanjuje osjetljivost bronha tijekom disanja. Sprječava napade dugotrajnog kašlja. Uz to, dodatno uzrokuje da alveolarni epitel stvara površinski aktivno sredstvo - surfaktant. Ta tajna štiti plućne vezikule od nakupljanja, infekcije i olakšava razmjenu kisika iznutra..

Ambroxol također pomaže u povećanju lokalnog imuniteta - proizvodnji vlastitih interferona. Pojačava funkciju makrofaga. Nakon postizanja terapijske koncentracije u krvi, lijek traje do 12 sati. Većina njegovih komponenata izlučuje se putem bubrega, jetre.

Lista analognih derivata sličnog djelovanja, karakterizirana višom ili nižom cijenom:

 • Lazolvan
 • Ambrobene
 • Bronchovern
 • Ambroxan
 • bromheksin

Sastav Ambroxol-a

Glavna kemijska tvar je ambroksol hidroklorid, žuti ili bijeli prah s prevlašću gorkog okusa. Tablete, kapsule sadrže pomoćne komponente. Osim glavne kristalne tvari sadrži:

 • Škrob od krumpira - 35mg.
 • Aerosil - 1,8 mg
 • Monohidrat laktoze - 170 mg
 • Magnezijev stearat - 1,2 mg

Ambroxol se proizvodi u obliku:

 • 30 mg i 75 mg tablete (produljeno)
 • Želatinske kapsule
 • Otopina za injekciju 1 ml -7,5 mg
 • Sirup za oralnu primjenu
 • Gotova tekućina za inhalatore
 • Kapi unutra

Sirup protiv kašlja Ambroxol

Iskašljavanje u obliku sirupa s okusom maline idealno je za davanje malom djetetu. Uz bocu sirupa, u kompletu se nalazi žlica s odjeljcima - dozator. Koncentracija lijeka je 15 mg - 5 ml tekućine, količina lijeka mjeri se u skladu s djecom dobi.

Tijek liječenja je oko 5 dana. Dozvoljena doza za djecu:

 • 2,5 ml dnevno za dijete do 2 godine.
 • 2,5 ml 3 puta dnevno za dijete od 2 do 5 godina.
 • 3 puta po 5 ml sirupa daje se djetetu starijem od 5 godina.

Osim mukolitičkog, sastav sadrži i: benzojevu kiselinu, glicerol, hidroksietil celulozu, sorbitol, aromu maline (jagode), pročišćenu vodu.

Ambroxol za inhalaciju

Glavna prednost davanja lijeka putem nebulizatora je da sastav lijeka prodire do mjesta infekcije - bronha izravno, brže od pilula. Brzina kojom se lijek počinje apsorbirati smanjuje, u roku od 5 minuta disanje postaje lakše. Zahvaljujući raspršenom obliku, tvar koja ulazi u organe u potpunosti zadržava svoju terapijsku koncentraciju. Mukolitička inhalacija je najprikladnija za bolesnike s dijabetesom, jer većina ekspektoransa u obliku sirupa sadrži šećer.


Prisutnost ambroksola u krvi i tkivima istodobno s antibioticima povećava koncentraciju potonjeg. A upotreba ambroksola raspršivanjem ne gubi takvu interakciju s antimikrobnim sredstvima. Međutim, za razliku od drugih mukolitičkih lijekova, on ne uzrokuje bočni i opetovani grč bronha, što je važno kada se primjenjuje na ljude: pate od astme, s manifestacijama opstruktivnih znakova bronha, s alergijama. Inhalacije s ambroxolom dopuštene su pacijentu bilo koje dobi. Ambroxol za djecu za inhalaciju se može koristiti od dvije godine, može se razrijediti u istom udjelu kao za odrasle.

Ambroxol, upute za uporabu otopine za inhalator

Za liječenje grla, bronhijalna inhalacija zahtijeva poseban uređaj - nebulizator s maskom. Kao tvar za prskanje prikladni su samo posebni oblici derivata bromheksina (ambroksola) - kapi, otopine bez suvišnih aditiva i suspenzija.

Nije dopušteno koristiti razrijeđeni sirup ambroksola za inhalaciju u inhalatoru.

Svježi pripravak priprema se neposredno prije upotrebe. Otopina Ambroxol za inhalaciju razrijeđena je pripremljenim natrij kloridom 0,9% u omjeru 1: 1, upotrebom zagrijanih 36 ° C u nebulizatoru. Za djecu se lijek može razrijediti i s 2 ml fiziološke otopine u omjeru 1: 1. Ambroksol za inhalaciju u nebulizatoru za djecu propisan je prema sljedećoj shemi:

 • 7-15 mg dnevno koristi se za 1-2 postupka za dijete do 2 godine
 • 2-6 godina - 15-30 mg podijeljeno je u 1-2 doze 2 puta dnevno
 • Dijete 5-6 godina daju se inhalacije, doziranje je 15-45 mg

Inhalacije fiziološkom otopinom treba se raditi u sjedećem položaju 5-10 minuta. Preporučuje se disanje pare ne duboko, povremeno. Tijekom sesije isključite položaj tijela u ležećem ili savijenom stanju kako ne biste izazvali začepljenje kašlja. Za bolesnike s astmom nužno je imati inhalator s bronhodilatatorom u ruci. Maksimalni tijek inhaliranog ambroksola traje 5 dana, to je razdoblje dovoljno za započinjanje prirodnog procesa pojačanog odvajanja ispljuvaka u bronhijalnom sustavu.

Savjet: Koristite samo ultrazvučne i kompresore..

Ambroxol tijekom trudnoće

Nije utvrđen patološki učinak derivata bromheksina na plod. Međutim, bilo koji lijek strogo je kontraindiciran ženama koje su u ranoj fazi - do 28 x tjedana (1-2 trimestra). Kasnije je dopušteno da lijek Ambroxol propisuje liječnik.

Optimalna shema za upotrebu mukolitika u kasnoj gestaciji i dojenju je do 3 dana. Značajna količina aktivnog lijeka se guta i izlučuje u majčino mlijeko, pa se koristi kao posljednje sredstvo.

Ambroxol za napade suhog kašlja

Ovo mukolitičko sredstvo propisano je protiv mokrog kašlja. Međutim, kod prehlade, grlo je suho ili postoji maskirano nakupljanje guste serozne sluzi u bronhijama s znakovima suhog kašlja. Kašalj bez ispljuvka često prati alergijsku astmu, očituje se u pneumoniji, kao i srčanoj astmi (zagušenje krvi u plućima). Otopina Ambroxol za inhalaciju djelomično se nosi s vanjskim znakovima bolesti. Potiče dovoljno izlučivanje plućne zaštitne sluzi, uklanjajući iritantne agense kroz nju. Smanjuje stagnaciju plazme i tekućine u plućima. Ublažava napade kašlja tijekom dužeg razdoblja.


Međutim, s takvim dijagnozama nije panaceja i potrebna je konzultacija liječnika. Režim liječenja bromheksinskim derivatima za jednostavne prehlade donekle se razlikuje od liječenja simptoma kroničnih patologija povezanih s disanjem.

Nuspojave

U većini slučajeva lijek toleriraju pacijenti bez ikakvih posljedica. Ali postoji mali rizik od mogućih simptoma:

 • Kožni poremećaji: alergijski osip, urtikarija, oteklina, znakovi dermatitisa, stvaranje ekcema, povećana osjetljivost kože - iritacija od kontakta.
 • Nuspojava iz gastrointestinalnog trakta: zatvor, proljev, suha usta, mučnina, povraćanje, povećane doze - bolovi u trbuhu, poremećaji mokrenja.
 • Učinak na stanje mozga: glavobolja, slabost, groznica, alergijski šok.
 • Uz intravensku infuziju, relativno kardiovaskularni sustav, pluća: hipotenzija, kratkoća daha, suhoća bronhijalne šupljine.

U slučaju alergijskog crvenila (osipa) od sastojaka sirupa ili arome uzima se bilo koji jednostavan antihistamin. Kod teških alergijskih edema treba hitno pozvati hitnu pomoć. S patološkim reakcijama tijela na glavnu aktivnu tvar - Ambroxol hydrochloride, lijek se zamjenjuje bliskim analogom.

kontraindikacije

Ambroxol je jedno od najsigurnijih ekspektoransa. U skladu s uputama, upotreba pod kućnom kontrolom je dopuštena. Iznimke postoje kada:

 1. Kronično oštećena bubrežna funkcija. Povlačenje metabolita lijekova događa se putem mokraćnog sustava, pa postoji rizik od stresa i pogoršanja trenutne bolesti.
 2. Jetrna insuficijencija, jer se u roku od 7-12 sati krv zasićena lijekovima pročisti kroz žile i tkiva jetre. Kemikalije se raspadaju na komponente, nakupljaju se i izlučuju putem žuči. Bol u desnoj strani obično ukazuje na preopterećenje jetre, mučninu.
 3. Peptički čir, povećana kiselost sluznice. Ambroksol može izazvati pogoršanje bolesti, jer potiče izlučivanje sluzokožnog epitela bilo kojeg organa.
 4. Tijekom razdoblja gestacije (5-7 mjeseci), dojenja, ne preporučuje se uzimanje derivata bromheksina. Umjesto inhalacije s kemikalijama, trebali biste odabrati prirodne biljne pripravke.

Uvjeti skladištenja

Neotvorena bočica s sirupom, otopinom, čuva se prema uputama 5 godina. Otvorena boca čuva se prema uputama do 1 godine..

Ambroksol-SOLOpharm

Ambroxol-SOLOpharm: upute za uporabu i mišljenja

Latinski naziv: Ambroxol-SOLOpharm

ATX kôd: R05CB06

Djelatna tvar: Ambroxol (Ambroxol)

Proizvođač: Groteks, OOO (Rusija)

Ažuriranje opisa i fotografije: 10.07.2019

Ambroxol-SOLOpharm - lijek s ekspektoransom, mukolitičkim učinkom.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - otopina za oralnu primjenu i inhalaciju [u vrećama sa folijskim filmom 10 epruveta s kapljicama A koje sadrže 1 ili 2 ml otopine, i 10 epruveta s kapljicama B, koje sadrže 1 ili 2 ml otapala, u kartonskom pakovanju od 1 ili 2 pakiranja sa drobilice za cijevi A i B (u kompletu) ili samo s cijevnim kapalicama A i upute za uporabu Ambroxol-SOLOpharm].

Sastav od 1 ml otopine (epruveta sa kapalicom A):

 • aktivna tvar: ambroksol hidroklorid - 7,5 mg;
 • pomoćne komponente: natrijev klorid - 6,22 mg; natrijev hidrogenfosfat dihidrat - 4,35 mg; bezvodna limunska kiselina - 1,83 mg; voda za injekcije - do 1 ml.

Sastav od 1 ml otapala (kapaljka u epruveti B): natrijev klorid - 9 mg, voda za injekcije - do 1 ml.

Farmakološka svojstva

farmakodinamiku

Prema studijama, učinak ambroksola - aktivne komponente Ambroxol-SOLOpharm - usmjeren je na povećanje sekrecije u dišnim putevima. Pojačava proizvodnju plućne površinski aktivne tvari i djeluje stimulativno na cilijarnu aktivnost. To povećava protok i transport sluzi (mukocilijarni klirens), što zauzvrat dovodi do poboljšanja iscjedaka iz ispljuvaka i poboljšanja kašlja..

Dugotrajna terapija ambroksolom (u trajanju od najmanje 2 mjeseca) na pozadini kronične opstruktivne plućne bolesti pruža značajno smanjenje broja pogoršanja. Došlo je do značajnog smanjenja broja dana terapije antibioticima i trajanja pogoršanja.

farmakokinetika

Svi dozni oblici trenutnog otpuštanja Ambroxola karakteriziraju brza i gotovo potpuna apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta, dok postoji linearna ovisnost o dozi u rasponu terapijskih koncentracija. Kada se uzima oralnomaksimum (maksimalna koncentracija tvari) u krvnoj plazmi postiže se za 1-2 sata. Vd (distribucija zapremina) - 552 l. Vezivanje tvari na proteine ​​plazme u terapijskom rasponu koncentracija je otprilike 90%.

Primijenjen oralno, Ambroxol brzo prelazi iz krvi u tkivo, pri čemu su najveće koncentracije tvari primijećene u plućima. Na oko 30% doze utječe početni prolazak kroz jetru..

Prema studijama na ljudskim mikrosomima jetre, pretežni izoform odgovoran za metabolizam aktivne tvari u dibromantranilnu kiselinu je izoenzim SURZA4. Ostatak doze metabolizira se u jetri, uglavnom glukuronidacijom i djelomičnim cijepanjem dibromantranilne kiseline (otprilike 10% doze), kao i malim brojem dodatnih metabolita.

Terminal T1/2 (poluživot) tvari - 10 sati. Ukupni klirens je unutar 660 ml / min, bubrežni klirens je otprilike 8% ukupnog klirensa. Procijenjeno je (korištenjem metode radioaktivne oznake) da se nakon uzimanja jedne doze s urinom otprilike 83% doze oslobodi u sljedećih 5 dana.

Indikacije za uporabu

Ambroxol-SOLOpharm propisan je za liječenje sljedećih respiratornih bolesti sa oslobađanjem viskoznog sputuma (akutni i kronični tijek):

 • akutni i kronični bronhitis;
 • Kronična opstruktivna plućna bolest;
 • upala pluća;
 • bronhiektatička bolest;
 • bronhijalna astma s otežanim iscjedakom izljeva.

kontraindikacije

 • I tromjesečje trudnoće;
 • razdoblje dojenja;
 • individualna netolerancija na komponente lijeka.

Relativno (otopina za oralnu primjenu i za inhalaciju Ambroxol-SOLOpharm propisuje se pod liječničkim nadzorom):

 • oslabljena bubrežna funkcija;
 • teške bolesti jetre;
 • oslabljena motorička funkcija bronha i povećana tvorba ispljuvaka (u bolesnika s sindromom fiksnih cilija);
 • pogoršanje peptičnog čira na želucu i dvanaesniku;
 • II - III tromjesečja trudnoće.

Ambroxol-SOLOpharm, upute za uporabu: metoda i doziranje

Ambroxol-SOLOpharm se uzima oralno. Mukolitički učinak se razvija ako se pije velika količina tekućine, pa se zato preporučuje obilno piće tijekom terapije.

Oralna primjena

Za oralno davanje koristi se otopina ambroksola iz epruvete iz epruvete, koja se dodaje ambroksolu-SOLOpharmu u vodu, voćni sok, čaj ili mlijeko. Lijek se uzima nakon jela.

Djeci starijoj od 12 godina i odraslima u prva 2-3 dana terapije propisuje se 4 ml 3 puta dnevno, nakon čega se učestalost primjene smanjuje na 2 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 90 mg dnevno..

Preporučena doza / maksimalna dnevna doza za djecu:

 • 6-12 godina: 2-3 puta dnevno, 2 ml / 45 mg svaki;
 • 2-6 godina: 3 puta dnevno, 1 ml / 22,5 mg;
 • do 2 godine (pod liječničkim nadzorom): 2 puta dnevno, 1 ml / 15 mg.

Primjena za udisanje

Za inhalaciju Ambroxol-SOLOpharm može se koristiti bilo koja moderna oprema za inhalaciju (osim parnih inhalatora).

Prije upotrebe, otopina iz epruvete za cijev A pomiješa se s otapalom iz epruvete za cijev B (miješanje u omjeru 1: 1 omogućava optimalno vlaženje zraka). Prije udisanja preporučuje se otopina zagrijati na tjelesnu temperaturu.

Inhalacije se provode 1-2 puta dnevno u sljedećim pojedinačnim dozama:

 • odrasli i djeca od 6 godina: 2-3 ml;
 • djeca mlađa od 6 godina: 2 ml.

Preporučeno trajanje terapije je 4–5 dana. Dulja primjena Ambroxol-SOLOpharm treba se dogovoriti s liječnikom.

Dubok dah tijekom inhalacijske terapije može izazvati kašalj, pa inhalacije treba provoditi u uobičajenom načinu disanja..

Kako bi se izbjegle nespecifične iritacije dišnih putova i njihov spazam, preporučuje se pacijentima koji imaju inhalaciju bronhijalne astme nakon uzimanja bronhodilatatora.

Nuspojave

Sljedeće nuspojave mogu se razviti tijekom liječenja Ambroxol-SOLOpharm (> 10% - vrlo često;> 1% i 0,1% i 0,01% i

Otopina Ambroxol za oralnu primjenu i inhalacije

farmakološki učinak

Mukolitičko sredstvo, potiče prenatalni razvoj pluća (povećava sintezu, izlučivanje surfaktanata i blokira njegovo propadanje). Ima sekretorni, sekretolitički i ekspektorans; stimulira serozne stanice žlijezda bronhijalne sluznice, povećava sadržaj sluznice i oslobađanje surfaktanata (surfaktanta) u alveolama i bronhijima; normalizira poremećeni omjer serozne i sluznice komponenata sputuma. Aktiviranjem hidrolizirajućih enzima i pojačavanjem oslobađanja lizosoma iz Clarkovih stanica smanjuje se viskoznost ispljuvka. Povećava motoričku aktivnost cilijanog epitela, povećava mukocilijarni transport. Nakon oralne primjene, akcija se javlja nakon 30 minuta i traje 6-12 sati.

Kakav kašalj uzeti

Mnogi potencijalni i stvarni pacijenti ne razumiju uvijek koji bi kašalj trebao uzimati ovaj lijek. U uputama se kaže da je racionalno koristiti alat u slučaju zaraznih i upalnih procesa plućnog sustava. Doista, iz tog razloga nastaje kašalj, koji se naziva neproduktivan (suh). U slučaju početka dodjele nakupljenog eksudata, refleks kašlja se vlaži. Mnogi ljudi ne vide razliku između dviju vrsta pojava, pa je pitanje: kakav kašalj uzeti, relevantno.

Tablete, otopina i sirup Ambroxol koriste se za sprečavanje i liječenje respiratornog tegoba kod novorođenčadi i prijevremeno rođene djece, kao i za poticanje prenatalnog sazrijevanja pluća..

Nuspojave

Liječenje lijekom može biti popraćeno neželjenim nuspojavama. To može biti:

 • suha usta
 • mučnina;
 • povraćanje
 • zatvor
 • proljev;
 • bolovi u želucu;
 • alergijski osip na koži;
 • svrbež kože;
 • suha sluznica;
 • curenje nosa.

U rijetkim slučajevima javlja se angioedem. Anafilaktički šok može biti izuzetno rijedak. Značajke uzimanja Ambroxola mogu preuzeti žene koje doje dijete. U malim količinama lijek prelazi u majčino mlijeko. Ali negativan učinak ovog lijeka na novorođenčad nije utvrđen.

Nepoželjno je kombinirati lijek s uzimanjem kodeina i slično, suzbijajući tvari protiv kašlja. Ako se lijek uzima paralelno s antibioticima, oni se pod njegovim utjecajem nakupljaju u plućima. Istodobno se pojačava aktivnost samih antibiotika.

Upute za uporabu Ambroxol-a

Uputa za uporabu kaže da se tablete Ambroxol koriste oralno, tijekom obroka, s malom količinom tekućine.

 • Odrasli i djeca starija od 12 godina propisani su - 30 mg 3 puta dnevno. u prva 2-3 dana, zatim 30 mg 2 puta dnevno. ili 15 mg (pola tablete) 3 puta dnevno.
 • Djeca 6-12 godina - 15 mg (pola tablete) 2-3 puta dnevno.

Sirup Ambroxol uzima se oralno u određenom volumenu, što se može kontrolirati mjernom žlicom. Doziranje lijeka ovisi o težini bolesti i dobi pacijenta. Preporučene dobne doze lijeka za djecu:

 • Za djecu mlađu od 2 godine liječnik odlučuje pojedinačno o uporabi Ambroxol sirupa.
 • Dječja dob od 2 do 6 godina - ¼ dio odmjerene žlice (1,25 ml sirupa) 2-3 puta dnevno (7,5-11,25 mg Ambroksola dnevno).
 • Dječja dob od 6 do 12 godina - ½ mjerne žlice (2,5 ml sirupa) 3 puta dnevno (dnevna doza 22,5 mg Ambroxol hidroklorida).
 • Starost iznad 12 godina - 1 kašičica (5 ml) 2-3 puta dnevno (30-45 mg Ambroxol hidroklorida dnevno).

Prva 2-3 dana od početka bolesti preporučuje se uzimanje lijeka 3 puta dnevno, zatim prelazak na dobnu dozu održavanja s njim 2 puta dnevno. Preporučljivo je piti sirup s puno vode, što će poboljšati ukapljivanje ispljuvka u djeteta i njegovo kasnije izlučivanje.

Analozi lijeka Ambroxol

Lijek ima puno sredstava pomoću kojih se može zamijeniti. Dakle, prema aktivnoj tvari, pripravak ima takve analoge: Ambrobene, Ambrohexal, Ambrolan, Ambrosan, Lazolvan, Flavamed, Ambrolitin, Medox, Mucolvan, Lazoleks sirupi druge. Stoga, ako u ljekarni nema lijeka Ambroxol, ljekarnik može ponuditi drugi lijek koji će biti potpuno jednak po učinkovitosti. No, roditelji bi trebali biti svjesni da je lijek kojem je članak posvećen najviše proračunska opcija za sirupe za bronhitis, upalu pluća i dugotrajni kašalj.

Sastav i oblik ispuštanja

Znanstvenici su iz biljke koja se zove vaskularna pravda izolirali tvar s ekspektoransnim učinkom - vasicin. Tada su istu supstancu primili umjetno i nazvali je bromheksinom. Potom su znanstvenici promijenili molekularni sastav kako bi poboljšali svoja ljekovita svojstva: umjesto metilne skupine, supstituirana je hidroksilna skupina. I rezultirajuća tvar zvala se Ambroxol.

Najbolje je djeci davati lijek u obliku sirupa, tako da će se brže i bolje apsorbirati..

Lijek je dostupan u sljedećim oblicima:

 • 30 mg bijelih tableta u kartonskoj kutiji (5 blistera od 10 tableta) za oralnu upotrebu;
 • otopina u ampulama od 15 mg u 2 ml za injekciju u mišić ili venu;
 • 15 mg otopina za inhalaciju u 2 ml u bočicama od 100 ml;
 • kapi Ambroxol 15 mg u 2 ml u bočicama od 50 ili 100 ml s kapalicom za oralnu primjenu;
 • Kapsule od 75 mg u staničnoj ambalaži i kartonskoj kutiji za oralnu primjenu;
 • dječji sirup koncentracije 15 mg u 5 ml u bočicama od 100 ml za oralnu primjenu.

Pažnja! Ambroxol, ovisno o obliku otpuštanja, sadrži pomoćne tvari u svom sastavu. To su zaslađivači, škrob, boje i druge komponente.

Nisu štetni za odrasle i djecu..

Farmakološki učinak

Ambroxol je mukolitik koji vam omogućuje brzo i učinkovito uklanjanje ispljuvka iz dišnog sustava. Kemijski je sastav apsolutno siguran, jer je rizik od nuspojava minimalan. Zahvaljujući upotrebi ambroksola aktivira se rad vila dišnih putova. To osigurava brzo oslobađanje surfaktanata iz pluća. Zbog ovih procesa moguće je postići brzo lučenje ispljuvka, potaknuti njegovo izlučivanje iz tijela i zaustaviti kašalj..

Za ovaj alat karakteristične su sljedeće značajke:

 1. Lijek aktivira oslobađanje površinski aktivne tvari iz pluća - zaštitni faktor. Zbog toga je moguće postići učinkovitu zaštitu tkiva dišnih organa.
 2. Temelj lijeka je ambroksol hidroklorid. To je metabolit bromheksina i netoksična je supstanca..
 3. Pri korištenju lijeka moguće je smanjiti viskoznost ispljuvka. Zahvaljujući tome, sluz možete učiniti tečnijom i uspješno je ukloniti iz tijela..
 4. Alat jača imunološki sustav i poboljšava prodiranje antibakterijskih sredstava u pluća. Zato se Ambroxol često kombinira s antibioticima koje je propisao liječnik.

Kompleksna upotreba lijeka vrlo je učinkovita i pomaže ne samo brzoj uklanjanju kašlja, već i rješavanju žarišta patologije.

Analozi sirupa Ambroxol

U slučajevima kada se Ambroxol ne može koristiti, analozi lijeka dolaze u pomoć liječnicima. Postoje mnogi lijekovi sa sličnom aktivnom tvari i mehanizmom djelovanja. Kada liječnik utvrdi nedostatak učinka upotrebe Ambroxol-a za djecu ili se pojavi reakcija na lijek, provodi se zamjena. U ovom se slučaju iznova izračunava doza, učestalost primjene i trajanje.

Među brojnim analogima Ambroxola mogu se izdvojiti sljedeći lijekovi sličnog sastava i terapijskog učinka:

Oblik izdavanja, sastav

Lijek se proizvodi u obliku otopine za inhalaciju i oralnu primjenu, u obliku tableta, sirupa za djecu, otopine u ampulama za intramuskularnu ili intravensku primjenu. Ambroxol za inhalaciju i oralnu primjenu, kao i sirup za djecu, ima mjernu šalicu ili žlicu, što omogućuje najugodnije doziranje lijeka..

Aktivna komponenta lijeka je ambroksol, koji je metabolit bromheksina. Pomoćne komponente pripravka imaju male razlike zbog oblika otpuštanja lijeka. Oni nemaju terapeutski učinak i ne predstavljaju opasnost, ali određuju boju, veličinu, topljivost, pomažu u asimilaciji. To uključuje sladila, bojila, arome, škrob i druge tvari..

Farmakološko djelovanje Ambroxola

Lijek ima svojstvo razrjeđivanja sputuma i uklanjanja iz dišnih putova. Pod utjecajem Ambroxola, bronhijalne žlijezde proizvode sluznicu koja utječe na konzistenciju sputuma. Lijek stimulira serozne stanice bronhijalne membrane i izjednačava poremećenu ravnotežu sluznice i serozne komponente sputuma. Zbog svog djelovanja, enzimi djeluju koji povećavaju hidrolizu i smanjuju viskoznost sputuma. Ambroksol ne samo da potiče učinkovitiji iscjedak ispljuvaka, već i djelomično suzbija kašalj zbog učinka na cilijani epitel pluća. Zbog brzog povlačenja ispljuvka iz bronhija i sapnika, lijek štiti djetetovo tijelo od razvoja mogućih komplikacija. Lijek počinje terapijski djelovati otprilike pola sata nakon uzimanja. U ljudskom tijelu lijek se razgrađuje u jetri metaboličkim reakcijama i izlučuje zajedno s urinom 10 sati nakon primjene.

Teški kašalj kod djeteta. Kako zaustaviti i ublažiti jak kašalj kod djece.
Kako liječiti laringitis kod djeteta u bilo kojoj dobi, saznajte više →

Interakcija s drugim lijekovima

Upotreba ovog lijeka s antibioticima pomaže povećati koncentraciju aktivnih tvari potonjeg u sluznici pluća i bronha. A to, usput, poboljšava cjelokupnu sliku s bakterijskim infekcijama ovih organa. Sirup protiv kašlja Ambroxol pojačava učinke lijekova kao što su Amoxicillin, Ampicillin, Theophylline, a također pridonosi njihovom boljem prodiranju u bronhijalni sekret.

Ali uporaba lijeka, kojem je posvećen članak s lijekovima koji suzbijaju refleks kašlja, dovodi do činjenice da je pražnjenje ispljuvaka jako komplicirano. Stoga je nemoguće koristiti lijek Ambroxol s lijekovima koji blokiraju kašalj.

A ovaj je sirup kompatibilan s lijekovima koji se koriste za usporavanje porođaja.

Oblik i sastav izdavanja

Ambroxol je dostupan u obliku:

 • tablete (šumeće i za resorpciju), pastile, sirup, otopina za inhalaciju;
 • otopine za injekcije, infuziju i oralnu primjenu;
 • tvrdih kapsula, kapsula za usporavanje, koncentrat za otopinu za infuziju.

Sastav 5 ml Ambroxol sirupa uključuje 15 mg Ambroxol hidroklorida (Ambroxol hydrochloride) i niz drugih sastojaka: natrijev benzoat (E211, Natrij benzoat), propilen glikol (propilen glikol), glicerin (Glicerinum), natrijev saharin (saharin natrij), sorbitol Sorbitol), hidroksietil celuloza (hidroksietilceluloza), monohidrat limunske kiseline (limunska kiselina monohidrat), arome (marelica, malina, naranča), mentol (mentolum), pročišćena voda (Aquae purificati).

Tablete Ambroxol sadrže 30 mg Ambroxol hidroklorida (Ambroxol hydrochloride) kao aktivnog sastojka i pomoćne tvari: laktoza monohidrat (laktoza monohidrat), kukuruzni škrob (Amylum maidis), mikrokristalna celuloza (celuloza mikrokristalna), magnezijev stearat silicij (Silicii dioxydum).

Otopina Ambroxol za inhalaciju

Ambroxol je lijek za inhalaciju. Proizvod ima tekuću konzistenciju i bezbojnu nijansu. Otopina Ambroxol za inhalaciju propisana je za poticanje izlučivanja i stanjivanje sluzi u bronhijima. Sastav lijeka uključuje aktivnu tvar - Ambroxol hydrochloride. Stimulira bronhijalna tkiva. Nakon udisanja ubrzava se sinteza surfaktanata. Sputum postaje tečan i lako napušta bronhije. Lijek je dostupan bez recepta. Prije uzimanja potrebno je konzultirati se s liječnikom i proučiti upute za uporabu.

Indikacije za uporabu

Ambroxol pripada skupini lijekova usmjerenih. U napomeni stoji da se može koristiti sa suhim i mokrim kašljem, da potakne iskašljavanje. S mokrim tipom treba ga koristiti samo u kombinaciji s drugim lijekovima koje je propisao liječnik.

Ispisana uputa za uporabu kaže da se uzima za zarazne i upalne patologije dišnog sustava. Kada se ispljuvak iz pluća ne izlučuje. Zbog velikog nakupljanja sluzi u plućima, osoba ne može u potpunosti disati. S razvojem patologije, šištanje se čuje u glasu, pojavljuje se mokri brzi kašalj, oštre bolove u prsima prilikom disanja.

Alat je indiciran za dijagnozu:

 1. Lagani i teški bronhitis.
 2. Bolesti gornjih i donjih dišnih puteva.
 3. Upala pluća.
 4. Emfizem.
 5. Akutna respiratorna bolest.

S patologijama upalne naravi u nazofarinksu, Ambroxol se propisuje kao adjuvans. Može se koristiti istovremeno s vazokonstriktivnim sprejevima i antisepticima. Lijek možete koristiti u kombinaciji s antibioticima i moćnim lijekovima uz savjetovanje s liječnikom.

kontraindikacije

Lijek je kontraindiciran u bolesnika s:

 • Preosjetljivost na sastav lijeka.
 • Čir na želucu i dvanaesniku.
 • Epilepsija.
 • Disfunkcija miocita u mišićima bronha.

Ako je pacijent povećao sintezu bronhijalne sluzi, tada će uporaba lijeka dovesti do velikog nakupljanja ispljuvaka u bronhijima. To može dovesti do upale pluća ili ozbiljne upale dišnog sustava..

Kako koristiti

Za postupak će vam trebati nebulizator. Ne preporučuje se upotreba uređaja s parom. Ako pacijent ne može udahnuti zrak zbog jakih bolova u prsima, koristi se maska. Tada se postupak provodi u bolnici.

Prije upotrebe, upoznajte se sa napomenom. Ukazuje da je lijek razrijeđen natrijevim kloridom (1: 1) za vlaženje kisika koji ulazi u pluća. Rješenje se vrši prije postupka za jednokratnu upotrebu. Dobivena smjesa nije prikladna za dugoročno skladištenje. Zabranjeno je uzgajati drugim fiziološkim otopinama. Proporcije se moraju jasno promatrati..

Da biste napravili inhalaciju, morate:

 1. Predgrijati tvar na baznoj tjelesnoj temperaturi (36,6 stupnjeva).
 2. Pomiješajte lijek s fiziološkom otopinom i sipajte ga u odjeljak za raspršivanje.
 3. Sjednite na stolac i naslonite se na naslon. Postupak se provodi odmah nakon zagrijavanja tvari jer se njegova hlapljivost povećava.
 4. Udahnite ravnomjerno zrak iz nebulizatora. Dah bi trebao biti dubok i spor. Prsa su slobodna i opuštena. Krenite dugo, neprekidno dišući sat vremena. Jedan dah u 5-7 sekundi.

Tijek liječenja Ambroxolom za inhalaciju je 5 dana. Terapija se nastavlja kako je propisao liječnik, ako iz pluća nije izašao sav ispljuvak ili je pozitivna dinamika liječenja bila neprimijećena. Doziranje lijeka tijekom produljenja tečaja propisuje liječnik. Prije i nakon postupka, pacijent treba biti u mirovanju. Nakon udisanja, najbolje je ležati na leđima 20-30 minuta u tišini. Razgovor tijekom postupka je zabranjen. Pacijent treba biti miran.

Trudnice se ne smiju inhalirati s lijekom. Ambroksol se propisuje djevojčicama u položaju samo s jakim dokazima i prema propisu ginekologa. Posebni slučajevi uključuju rizik od pothranjenosti kod nerođenog djeteta i teški bronhitis. U takvoj situaciji, alat će vam pomoći spriječiti prerano rođenje i ukloniti ispljuvak iz dišnog sustava..

Ambroxol je dopušten za djecu od 2 godine. Može se koristiti prema uputi pedijatrijskog terapeuta. Za malog pacijenta doziranje i tijek liječenja određuju se pojedinačno, ovisno o težini i obliku bolesti. Postupak se provodi pomoću maske..

Za dijete je bolje uzeti usnik. Dakle, terapeutski učinak postiže se brže. Inhalacijska maska ​​koristi se kada pacijent ne može sam udisati zrak zbog kašlja.

Za djecu od 6-12 godina koristi se maska ​​ili nebulizator. Udisanje se provodi i u bolnici i kod kuće. Na zahtjev roditelja.

Mjere opreza

Kako biste izbjegli predoziranje i nuspojave prije uporabe inhalacije, trebali biste pročitati upute. Kao sigurnosna mjera moraju se poštivati ​​posebne upute:

 1. Zabranjeno je koristiti Ambroxol paralelno s antitusivnim tabletama, sirupima i pastile. Lijekovi inhibiraju refleks kašlja, ispljuv ne izlazi iz pluća. Terapeutski učinak slabi.
 2. S oprezom se koristi kod pacijenata sa slabim ekspektoranskim refleksom. Sluz se nakuplja u bronhijima. To će izazvati bronhijalnu astmu ili upalu dišnih putova..
 3. Alat pojačava terapeutski učinak antibiotika. Stoga, tijekom 5 dana liječenja inhalacijama, antibiotička sredstva treba odbaciti.
 4. Kada se liječi Ambroxolom, zabranjeno je raditi vježbe disanja i baviti se sportom.
 5. Postupak se ne izvodi prije spavanja, jer se pojačava ekspektorantni refleks.
 6. Zabranjeno je miješati otopinu s lužinama i kromoglicnom kiselinom.
 7. Kada se primjenjuje, dopušteno je upravljanje vozilima i složenim mehanizmima. Komponente lijeka ne utječu na mozak.
 8. Zabranjeno je samo-liječenje ambroksolom. To će pogoršati situaciju i dovesti do komplikacija. Odmah se obratite liječniku.

Kada koristite inhalaciju, morate slijediti upute i preporuke liječnika. Prije nego što napravite postupak za malo dijete, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Korištenje inhalacije više od 5 uzastopnih dana se ne preporučuje. Moguća nuspojava i loše zdravlje.

Izvodljive nuspojave

Alat dobro podnosi tijelo, a da ne izazove negativne reakcije. Zanemarivanje napomena u rijetkim slučajevima uzrokuje nuspojave:

 • alergijska reakcija zbog individualne netolerancije na komponente lijeka;
 • loš apetit;
 • slabost, pospanost;
 • migrena;
 • vrtoglavica;
 • mučnina.

Ako se pojave nuspojave i znakovi predoziranja, trebate prestati koristiti lijek i potražiti pomoć u bolnici. Ako je potrebno, možete koristiti analoge.

Ambroxol je učinkovit razrjeđivač ispljuvaka koji se široko koristi u medicini. Ako ga pravilno koristite, brzo se možete oporaviti i ustati..

Upute za upotrebu otopina za inhalaciju Ambroxol

Ambroxol za inhalaciju izrađen je u obliku otopine, što je prikladno provesti postupak kod kuće. Cijena lijeka je prihvatljiva, dakle svima je pristupačno provesti složeno liječenje s njim. Kako kažu upute za uporabu lijeka, njegovi su liječnici propisani za liječenje bolesti dišnih organa koje se javljaju u akutnom ili zanemarenom obliku. Pozitivne osobine lijeka uključuju činjenicu da ih djeca i odrasli mogu liječiti..

Istina, u ovom će slučaju doziranje Ambroksola, kojega trebate udisati kako biste vratili zdravlje dišnih organa, biti drugačije. Lijek, ako se pravilno koristi, pomaže u razrjeđivanju sputuma i uklanjanju iz dišnih organa. Male čestice deponirane na površini dišnog sustava kao rezultat udisanja pomažu bržem izliječenju bolesti jer djeluju u žarištu bolesti.

Sastav i oblik lijeka

Glavna tvar lijeka je ambroksol hidroklorid. Zahvaljujući njemu, moguće je postići složen učinak na dišne ​​organe. U jednom ml lijeka ove komponente je 7,5 mg. Danas je ambroksol hidroklorid dio skupine mukolitika i ekspektoransa koji se koriste kod kuće.

Glavni zadatak glavne komponente je omekšavanje sputuma i njegovo uklanjanje iz bronha. Pravilna upotreba inhalatora omogućit će vam da se u potpunosti uklonite ispljuvak u jednom toku liječenja, kao i da vratite aktivnost dišnih organa.

Otopina za inhalaciju predstavljena je u obliku bezbojne i prozirne tekućine (ponekad je dopuštena svijetlo smeđa boja lijeka) koja ima osebujan miris. Ambroxol je dostupan u staklenim ili plastičnim bocama, čija je doza 40 ili 100 ml.

Ljekovita svojstva i načelo djelovanja

Otopina Ambroxol-a, koja zahtijeva inhalaciju, potiče brzo omekšavanje i uklanjanje ispljuvka iz bronhijalne šupljine. Takav je lijek obvezan za bolesti popraćene nakupljanjem sputuma u dišnim organima..

Ako odrasla osoba ili dijete imaju pridružene bolesti, Ambroxol se može koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima za postizanje ranog terapijskog učinka.

Često se inhalacija nebulizatorom propisuje pacijentima kojima su dijagnosticirane bolesti gornjeg dišnog sustava, popraćene čestim i obilnim stvaranjem ispljuvka..

Pažnja! Pravilnom uporabom inhalacijske otopine pozitivan učinak primjene lijeka može se otkriti nakon jednog postupka.

Sputum postaje tečan i brzo napušta šupljinu bronha. Zbog prodiranja glavne tvari u dišne ​​puteve dolazi do poboljšanja metaboličkih procesa u plućnoj šupljini, a to pridonosi brzoj obnovi dišnog sustava.

U uputi za lijek stoji da se njegova upotreba (otopina) može provoditi zajedno s inhalacijskom primjenom Ambroxola, ali to treba učiniti samo prema uputama liječnika. Obično liječnik propisuje lijek za ubrizgavanje djeci koja imaju dugotrajne infekcije dišnih organa infektivnog tipa..

Ambroxol je u mogućnosti pružiti nekoliko mjera za poboljšanje zdravlja pacijenata, a to su:

 • iskašljavanje;
 • sekretorni motor;
 • sekretolitičkog.

Zahvaljujući složenom djelovanju, moguće je brzo normalizirati sekretorni rad i aktivnost bronha, što pridonosi brzoj obnovi dišnog sustava. Potpune informacije o lijeku, njegove indikacije i kontraindikacije, kao i načelo djelovanja mogu se dobiti u vodičima Vidal i radar..

Indikacije za uporabu

Primjena Ambroxola u obliku otopine dopuštena je tijekom liječenja bolesti popraćenih prisutnošću guste sputuma. Lijek se mora koristiti u liječenju sljedećih bolesti:

 • upala pluća;
 • bilo koju vrstu opstruktivne plućne bolesti;
 • bronhitis;
 • Bronhijalna astma;
 • sinusitis i sinusitis (rijetko se propisuje u ovom slučaju);
 • emfizem;
 • traheitis;
 • laringotraheitisa.

Često se kapi trebaju koristiti za liječenje suhog i vlažnog kašlja, koji će brzo nadvladati ovaj neugodni simptom. Posebno često se Ambroxol propisuje bebama zajedno s Lazolvanom za liječenje kašlja (morate konzultirati liječnika o tome kako pravilno razrijediti lijekove).

Prednosti inhalacijske terapije

Glavna prednost inhalacija na bazi Ambroksola je ta što su one vrlo učinkovite ako se pravilno koriste, jer ova metoda liječenja omogućava komponentama lijeka da prodre u dišni sustav.

S tim je moguće postići rani i trajni terapeutski učinak. Ali uporaba ovog lijeka bez svjedočanstva liječnika zabranjena je, jer u protivnom može izazvati opasne nuspojave.

U kojim je slučajevima lijek kontraindiciran

Kao što je navedeno u uputama, lijek je zabranjen za upotrebu u sljedećim slučajevima:

 • visoka osjetljivost tijela na komponente Ambroxol-a;
 • prirodno hranjenje djeteta;
 • trudnoća u prvom tromjesečju.

Dugotrajna upotreba lijeka u velikim dozama zabranjena je osobama s bolestima bubrega i jetre, jer se sastojci lijeka koji prodiru u tijelo izlučuju pomoću ovih organa.

Pažnja! Upotrebu terapijske tekućine potrebno je pažljivo provesti kod pacijenata koji pate od čira na želucu, jer je glavna tvar lijeka sposobna potaknuti aktivnost želučano-crijevne sluznice. Stoga je s ovom dijagnozom potrebno inhaliranje samo nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Moguće nuspojave

Ambroxol je rijedak, ali još uvijek može izazvati nuspojave. Često nakon uzimanja možete primijetiti kašalj, neugodan okus u usnoj šupljini, bol pri udisanju, iritaciju sluznice, mučninu, urtikariju i česte vrtoglavicu.

Ako pacijent primijeti pojavu nuspojava, potrebno je obavijestiti liječnika o njima - on će ili smanjiti dozu lijeka, ili će propisati njegov analog, na primjer, Ambrohexal ili Ambrobene.

Obično se ambroksol u ampulama dobro podnosi kod pacijenata. Ali ponekad još uvijek možete promatrati razvoj sljedećih poremećaja:

 • suha usta
 • pogoršanje ili potpuni nedostatak apetita;
 • razvoj alergije, izražavajući se pojavom malih osipa na koži;
 • slabost u tijelu;
 • dispeptični simptomi.

Ponekad tijekom liječenja Ambroxolom pacijenti razviju dermatitis (obično je težak).

Pažnja! Obično se nuspojave osjećaju nekontrolirano uzimanje lijeka.

Pravila za upotrebu za inhalaciju

Kada koristite Ambroxol s nebulizatorom, preporučuje se pridržavati se sljedećih uputa:

 • tijekom liječenja Ambroxolom zabranjeno je provoditi bilo kakve vježbe disanja;
 • inhalacije prije odlaska u krevet ne smiju se provoditi, jer mogu pojačati kašalj;
 • Zabranjeno je miješati lijek s otopinama koje sadrže alkalijsku i kromogličnu kiselinu - to će umanjiti učinak lijeka i može izazvati negativne zdravstvene posljedice;
 • istodobna primjena lijeka s nizom antibiotika povećava njihovu koncentraciju u tkivima pluća, što znači da pojačava učinak ove skupine lijekova;
 • zabranjeno je uzimati inhalacije i istodobno uzimati antitusivne lijekove - oni inhibiraju kašalj, zbog čega ispljuvak ne može napustiti pluća;
 • potrebna je pažljiva inhalacija onima koji imaju slabo izražen refleks kašlja (to će dovesti do stagnacije sputuma);
 • inhalacije na temelju ovog lijeka ne mogu negativno utjecati na koncentraciju pacijenta, stoga, nakon njih možete voziti i obavljati posao koji zahtijeva koncentraciju i pažnju;
 • Ambroxol se ne smije samostalno inhalirati - to može dovesti do tužnih posljedica i samo pogoršati pacijentovo stanje.

Da bi se postigao brži oporavak, terapija Ambroxolom potrebna je samo nakon savjetovanja s liječnikom..

Kod provođenja kućne terapije važno je zapamtiti da je bolje koristiti ultrazvučni ili kompresijski nebulizator, a bolje je odbiti parni inhalator.

Prije postupka ne možete jesti, baviti se fizičkom aktivnošću ili vježbama disanja, kao i pušiti. Sve to može umanjiti terapijski učinak lijeka, što će negativno utjecati na rad dišnih organa..

Udisanje nebulizatorom

Inhalacije se provode na sljedeći način:

 • pacijent treba zauzeti udoban sjedeći položaj;
 • otopina se mora lagano zagrijati na temperaturu od 36,5-37 stupnjeva;
 • tada morate miješati lijek u nebulizatoru s fiziološkom otopinom (liječnik će vam reći kako pravilno razrijediti lijek i u kojim proporcijama koristiti);
 • nakon razrjeđivanja lijeka, postupak se mora započeti odmah, jer porast temperature otopine može pogoršati ljekovita svojstva lijeka;
 • pacijent mora ravnomjerno udisati struje zraka, dok pokušava udisati lijek što je dublje moguće - a izdisaje, naprotiv, treba obaviti bez žurbe;
 • prsa s udisanjem potrebno je lagano gurnuti prema naprijed, što će omogućiti plućima da se potpuno otvore;
 • oštri udisaji zabranjeno je raditi, jer to može uzrokovati razvoj napada kašlja.

Trajanje terapije lijekom Ambroxol u prosjeku je 4-5 dana. Tečaj možete povećati tek nakon preporuke liječnika.

Ako pacijent previše oštro i duboko udahne, to može uzrokovati vrtoglavicu, kašalj i mučninu. U tom slučaju trebate pričekati dok nuspojave nestanu i možete ponovo započeti postupak.

Pažnja! Nakon tretmana, nebulizator je potrebno dobro isprati i temeljito osušiti..

Doziranje za djecu i odrasle

Primjena Ambroxola za liječenje dojenčadi, djece i odraslih dopuštena je. Jednokratna doza za dijete mlađe od 6 godina je 2 ml otopine (dopuštene su 2 inhalacije dnevno). Djeci starijoj od 6 godina i odraslima liječnik propisuje 3 ml po inhalaciji (ukupno su dozvoljena 1-2 postupka).

Doziranje terapeutskog sredstva, kako je to opisao Ambroxol, ovisi o dobi pacijenta. Stoga je zabranjeno samostalno odabrati dozu lijeka, jer to može uzrokovati negativne posljedice za zdravlje. Pri razrjeđivanju lijeka također je potrebno strogo poštivati ​​doziranje fiziološke otopine, što također određuje buduće stanje pacijenta.

Prekoračenje preporučene doze

Ako se inhalacija obavlja kod kuće strogo prema liječničkom receptu i uputama, predoziranje Ambroxola isključeno je. Ako se lijek nepravilno razrijedi ili se prekorači doza terapeutskog sredstva, pacijent će primijetiti razvoj povećanih nuspojava. Da biste izbjegli negativne zdravstvene učinke, svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Upute za razrjeđivanje

Lijek razrijedite s 0,9% -tnom otopinom natrijevog klorida. Doziranje fiziološke otopine propisuje liječnik (prosječno je 1: 1 za odrasle i 1: 2 za djecu).

Faze udisanja

Prije svega, pacijent mora pravilno razrijediti lijek i sipati ga u nebulizator. Nakon ovoga, važno je provjeriti radi li ovaj uređaj normalno - za to je potrebno započeti lijek prema gore. Ako sve funkcionira kako treba, možete započeti s udisanjem na gornji način..

Pažnja! Ako pacijent ima visoku temperaturu, postupak je zabranjen.

Koliko se često mogu prijaviti

Djeca trebaju 1-2 inhalacije dnevno, što ovisi o vrsti bolesti i njezinoj ozbiljnosti. Odraslim je dopušteno 2-3 inhalacije.

U tom slučaju potrebno je liječenje otopinom Ambroxol - izlijevanje sirupa ovog lijeka u nebulizator strogo je zabranjeno.

Terapija tijekom trudnoće i hepatitisa B

Uz prirodno hranjenje i trudnoću (1 tromjesečje), kućno je liječenje lijekom zabranjeno. U ostalim slučajevima terapija se provodi bez ikakvih promjena..

Liječenje starijih bolesnika

Jedinstveni sastav lijeka omogućuje im liječenje ljudi bilo koje dobi. Starije osobe trebaju inhalaciju bez ikakvih promjena ili promjena u doziranju.

Mjere opreza

Kao što pokazuju mnogi pregledi, upotrebu lijeka treba provoditi u skladu sa svim zahtjevima, uključujući poštivanje sigurnosnih mjera opreza. Oni su:

 • veličina maske nebulizatora mora nužno odgovarati veličini i dobi pacijenta - nužno mora stegnuti nazolabijalni trokut;
 • djeci je potreban postupak samo pod izravnim nadzorom odraslih;
 • potrebno je mirno udahnuti i izdahnuti lijek, jer će u protivnom izazvati razvoj kašlja;
 • tijekom bronhitisa prvo je potrebno inhaliranje s Berodualom i prvo s Ambroxolom;
 • prije odlaska u krevet, nemojte koristiti inhalatornu terapiju, jer u suprotnom to može dovesti do kašljanja;
 • odmah nakon jela, inhalacija je zabranjena;
 • pripremljena otopina se ne može čuvati - nakon postupka mora se odmah sipati.

Promatrajući ove mjere, moguće je postići rani učinak liječenja.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek se obično propisuje pacijentima zajedno s antivirusnim lijekovima i antibioticima. Zajedno, takva terapijska sredstva daju dobar i brz učinak liječenja..

Nema negativnih podataka o kombinaciji lijekova koji pripadaju drugoj skupini, međutim, prilikom uzimanja bilo kojeg lijeka, potrebno je o tome obavijestiti liječnika..

Uvjeti skladištenja

Čuvajte otopinu Ambroxol na hladnom i tamnom mjestu koje će biti nedostupno djeci..

Prodaja u ljekarnama

Nije teško kupiti otopinu Ambroxol u bilo kojoj ljekarni po najpovoljnijoj cijeni. Kupite lijek bez recepta.

Rok trajanja lijeka

Ukupno se lijek čuva 3 godine, nakon čega se ne smije koristiti.

Medicinski analozi

Analozi Ambroxola prema mehanizmu djelovanja i njegovih komponenti uključuju:

Potrebno ih je koristiti kako je naznačio liječnik.

Pregledi liječnika

Sažetak liječnika je sljedeći: većina njih, s razvojem plućnih bolesti, pacijentima se propisuju inhalacije na bazi otopine Ambroxol. Glavna stvar tijekom liječenja je propisati ispravnu dozu lijeka, koja određuje zdravlje pacijenta i razdoblje oporavka (doza može biti 2 mg / ml fiziološke otopine, 5 mg / ml itd.).