Image

Atisti od kojih je kašalj suh ili mokar

Među mukolitičkim lijekovima propisanim za kašalj velika je potražnja lijek ACC proizvođača Sandoz. Je li ga moguće koristiti u liječenju djece i s obzirom na to koliko je godina dopušteno davati ACC bebama? Koji je najbolji oblik doziranja za djecu? Kako razrijediti tabletu ili granule? Ova i druga pitanja o upotrebi takvog lijeka brinu svaku majku ako je liječnik propisivao ovaj lijek svom djetetu koji kašlja..

Obrazac za puštanje

Lijek ACC predstavljen je takvim oblicima:

 1. Šumeće tablete. Imaju ravan okrugli oblik, miris kupine i bijele boje, a sadržaj aktivnog sastojka u svakoj topljivoj tableti je 100 ili 200 mg. Proizvode se i tablete s 600 mg aktivnog spoja, zvane ACC Long. Jedna tubica uključuje 10-20 tableta.
 2. Sirup. Pakiranje takvog ACC-a predstavljeno je staklenom bocom napunjenom sa 100 ml bistre, viskozne tekućine bez boje s okusom trešnje. 1 ml sirupa sadrži 20 mg aktivnog sastojka.
 3. Paketi s granulama. Težina jedne vrećice je 3 grama, a jedno pakiranje uključuje 20 vrećica, unutar kojih se nalazi bijeli ujednačeni zrnati prah. Piće od njega može imati okus naranče ili limuna s medom. Sadržaj aktivne tvari u pakiranju je 100 mg ili 200 mg.
 4. Riješenje. Takav lijek, nazvan ACC injekcija, bistra je tekućina bez boje prolivene u ampule od 3 ml. Jedna ampula sadrži 300 mg aktivne tvari. Jedno pakiranje uključuje 5 ampula.

Struktura

Glavni sastojak bilo kojeg oblika ACC-a, koji lijeku pruža terapeutski učinak, je acetilcistein. Pomoćne tvari u različitim vrstama lijekova se razlikuju:

 • Šumeće tablete sadrže limunsku i askorbinsku kiselinu, bikarbonat, saharin, citrat i natrijev karbonat. Mliječni šećer i manit također su prisutni u ovom obliku, a okus kupine daje ugodan miris tableti i otopini pripremljenoj iz nje.
 • Pomoćni sastojci praškastog oblika ACC su saharoza i askorbinska kiselina. Također, takav lijek sadrži saharin, a prisutnost okusa čini da napitak pripremljen od granula daje med od naranče ili limuna.
 • Dodatne tvari u sirupu su voda, metil parahidroksi benzoat, dinatrijev edetat, kao i hidroksid, karmeloza, benzoat i natrijev saharinat. Miris takvog lijeka daje okus trešnje.
 • Pored aktivne tvari, otopina ACC sadrži sterilnu vodu i dinatrijev edetat. Također takav tekući oblik sadrži askorbinsku kiselinu i natrijev hidroksid..

Princip rada

Nakon ulaska u ljudsko tijelo, acetilcistein počinje izravno utjecati na ispljuvak koji se formira u dišnim putevima. Konkretno, ovaj spoj mijenja reologiju sluzi zbog uništavanja veza u mukopolisaharidima, koji se nalaze u bronhijalnoj sekreciji. To razrjeđuje ispljuvak i smanjuje mu viskoznost. Učinkovitost lijeka ne opada, čak i ako se gnoj pomiješa sa sluzi.

Acetilcistein ima i antioksidativno djelovanje. Napominje se da ova tvar potiče sintezu glutation, a također je u stanju da neutralizira radikale nastale tijekom oksidativnih procesa. Ovo djelovanje ACC-a jača zaštitu stanica sluznice dišnih puteva, a također pomaže u smanjenju upalnog procesa.

indikacije

Razlog upotrebe ACC-a je bolest dišnog sustava kod koje se u bronhijalnom stablu nakupila previše viskozna tajna.

Lijek je propisan za:

 • Upala grla.
 • Bronhitis.
 • Upala pluća.
 • laringotraheitisa.
 • Kronične plućne patologije, uključujući one s opstruktivnom bolešću.
 • bronhiolitis.
 • bronha.
 • Razvojni apsces pluća.

ENT liječnici propisuju takav lijek s otitisom, rinitisom ili sinusitisom. Pomaže ACC kod cistične fibroze.

U kojoj dobi mogu dati?

Uputa za uporabu omogućuje imenovanje ACC-a djeci koja imaju dvije godine. Za male bolesnike u dobi od dvije do 5 godina namijenjen je lijek s nazivom ACC 100, jer je doza aktivne tvari u njemu najmanja. Lijekovi ACC 200 i ACC injekcije propisani su djeci starijoj od šest godina. Lijek s maksimalnom dozom acetilcisteina (dugi ACC) preporučuje se od 14. godine.

kontraindikacije

Napomena na ACC lijekove zabranjuje njihovu uporabu u takvim slučajevima:

 • Ako dijete ima netoleranciju na neku komponentu lijeka, na primjer, acetilcistein ili laktozu, koja je dio tableta.
 • Ako je bolest pluća komplicirana krvarenjem i tragovi krvi nalaze se u ispljuvu.
 • Ako pacijent ima peptički čir.
 • Ako dijete pati od nedostatka određenih enzima (laktaze, saharoze) ili poremećenog metabolizma ugljikohidrata.

Bez savjetovanja s liječnikom ne treba davati ACC djeci koja imaju bronhijalnu astmu, arterijsku hipertenziju, bubrežne bolesti, patologije jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde i dijabetes melitus. Kod takvih bolesti pedijatar prvo procjenjuje indikacije, a zatim odabire željeni oblik ACC-a i ispravno doziranje lijeka.

Nuspojave

Kao i mnogi drugi lijekovi, ACC može izazvati alergije. Upotreba takvih lijekova može uzrokovati osip, oteklina na koži, svrbež, osipe, pa čak i anafilaktički šok.

Ostale nuspojave ACC su:

 • Dispneja ili pojava bronhospazma. Takva reakcija djetetovog tijela na acetilcistein često se nalazi kod bronhijalne astme. Ako dijete ima kašalj koji se pojačao nakon uzimanja ACC-a, odmah se obratite liječniku.
 • Žgaravica, labava stolica, nelagoda u želucu i drugi simptomi koji se nazivaju dispepsija.
 • Povišena tjelesna temperatura, bol u glavi, šum u uhu, krvarenje. Takvi štetni učinci liječenja ACC-om vrlo su rijetki..

Upute za korištenje

Kako koristiti

 • Preporučuje se upotreba ACC-a nakon obroka.
 • Šumeću tabletu u pravoj dozi treba potapati u čašu vode, pričekati otapanje, a zatim lijek ponuditi djetetu. Za otapanje se koriste samo voda i stakleni proizvodi..
 • Sadržaj porcioniranih vrećica ACC-a otopi se u pola čaše tekućine. Istodobno se granule mogu razrijediti vodom i drugim napitkom, na primjer, sokom ili hlađenim čajem.
 • Neželjeno je ostavljati suspenziju pripremljenu iz tablete ili ACC praha duže vrijeme. Ako otopinu za liječenje nije moguće odmah piti, dopušteno je čuvanje na sobnoj temperaturi najduže dva sata.
 • Za doziranje sirupa preporučuje se upotreba mjerne šalice ili šprice koja se nalazi u pakiranju lijeka.
 • Posljednji unos ACC ne smije biti duži od 18 sati, jer kasnija primjena može negativno utjecati na san.
 • Da bi se terapijski učinak lijeka postigao brže, preporučuje se dodatna upotreba velike količine tekućine.
 • Koliko dana uzimati lijek, liječnik odlučuje za svako dijete pojedinačno. Kod akutne bolesti trajanje upotrebe najčešće je 5-7 dana.
 • Injekcije ATC-a rade se u bolnici 1-2 puta dnevno. Lijek se ubrizgava duboko u mišić ili polako u venu (unutar 5 minuta), miješajući sadržaj ampule s fiziološkom otopinom ili s glukozom u omjeru 1 prema 1.

doza

Dnevna doza ACC, bez obzira na oblik oslobađanja za dijete različite dobi, bit će sljedeća:

Djeca od 2 do 6 godina

200-300 mg aktivnog sastojka

Djeca od 6 do 14 godina

300-400 mg aktivne tvari

Djeca starija od 14 godina

400-600 mg aktivnog sastojka

Ova se doza dijeli na 2 doze za djecu mlađu od 14 godina, a za djecu stariju od 14 godina lijek se može davati jednom dnevno ili podijeliti u 2-3 doze.

Jedna doza različitih oblika ACC-a za dijete starije od 2 godine do 6 godina obično je 100 mg acetilcisteina.

Dijete ove dobi propisuje jedan od ovih lijekova:

1 šumeća tableta ATSTS 100

1 paket granula s okusom naranče ACC 100

Polovica šumeće tablete ima 200

Jednokratno doziranje za djecu stariju od 6 do 14 godina iznosit će 150-200 mg acetilcisteina. Često se lijek propisuje u dozi od 200 mg istodobno.

Ovisno o obliku ACC-a, to će biti takva količina lijeka:

2 šumeće tablete ACC 100

2 pakovanja granula s okusom naranče ACC 100

1 pakovanje peleta ACC 200

1 šumeća tableta ACC 200

U dobi od 14 godina i više, dnevna doza ACC može biti:

4-6 šumećih tableta ACC 100

4-6 pakovanja granula s okusom naranče ACC 100

2-3 šumeće tablete potvrđuju 200

2-3 vrećice granula ACC 200

Jednokratno doziranje injekcijskog oblika ACC je pol ampula za djecu od 6-14 godina i cijela ampula za dijete iznad 14 godina. U prisutnosti vitalnih indikacija, lijek se može davati i djeci mlađoj od 6 godina u dozi od 10 mg aktivne tvari na 1 kg djetetove težine.

Otopina ACC-a u ampulama može se koristiti i za inhalaciju u nebulizatoru. Za jedan postupak uzmite 3 ml lijeka i pomiješajte s 3 ml fiziološke otopine. Takva manipulacija dopuštena je kod kašlja kod djece starije od 12 godina..

Predozirati

Uzimanje previše ACC-a dovodi do povraćanja, jake mučnine ili labave stolice. Liječnik propisuje simptomatsko liječenje kako bi se pomoglo kod predoziranja..

Interakcija s drugim lijekovima

 • Ne preporučuje se miješanje u jednoj čaši ACC-a i bilo kojeg drugog lijeka.
 • Upotreba sorbenata, na primjer, aktivnog ugljena, smanjit će učinkovitost liječenja acetilcisteinom.
 • Strogo je zabranjeno djeci davati ACC i lijekove koji suzbijaju refleks kašlja. Ova kombinacija lijekova može uzrokovati stagnaciju sluzi u dišnim putovima.
 • Ako kombinirate ACC i lijekove iz skupine bronhodilatatora, tada će liječenje kašlja biti učinkovitije.
 • Acetilcistein može pogoršati učinak antibiotske terapije ako se koriste cefalosporini ili lijekovi penicilina, pa između tih lijekova treba napraviti pauzu od 2 sata ili više.
 • Istodobna primjena ACC i vazodilatacijskih lijekova dovodi do veće vazodilatacije.

Uvjeti prodaje

Da biste kupili bilo koji oblik ACC-a, osim injekcije, ne morate predočiti recept. Da biste dobili injekciju ACC, potreban vam je recept liječnika.

U prosjeku, cijena pakiranja od 20 tableta ATSS 100 ili jedne boce sirupa iznosi oko 240 rubalja. Cijena ACC-a u vrećama je približno 120-130 rubalja po paketu. Za deset tableta ACC Long-a trebate platiti oko 300 rubalja.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Držite ampule, granule ili tablete na suhom mjestu bez pristupa malom djetetu. Temperatura skladištenja ne smije prelaziti 25 Celzijevih stupnjeva. Kada uklanjate tabletu iz epruvete, odmah čvrsto zatvorite ambalažu.

Rok trajanja lijeka, ovisno o obliku, je:

 • Za tablete - 3 godine.
 • Za vrećice s granulama - 4 godine.
 • Za sirup - 2 godine (nije otvoreno).
 • Za ampule s otopinom - 3 godine.

Kada se otvori bočica ACC sirupa, lijek treba čuvati ne duže od 18 dana.

Recenzije

O korištenju ACC-a za mokri kašalj kod djece nalaze se uglavnom pozitivni pregledi. Mame potvrđuju da lijek vrlo učinkovito ukapava vrlo viskoznu tajnu i pomaže u pročišćavanju grla, ubrzavajući tako oporavak. Nuspojave od ACC-a su rijetke, a većina djece okus gotovog lijeka smatra ugodnim.

analoga

Bilo koji analog u sastavu kojeg je i acetilcistein prisutan može zamijeniti ACC. Takav lijek može biti Fluimucil, N-AC-Ratiopharm, Acetilcistein ili Acestin. S curenjem iz nosa, možete koristiti lijek Rinofluimucil, koji također uključuje acetilcistein. Lijek se otpušta u obliku spreja, što je prikladno primijeniti lijek na nos..

Također, umjesto ACC-a, liječnik može preporučiti lijek sa sličnim učinkom, koji neće manje učinkovito pomoći u liječenju kašlja, na primjer:

 • Lazolvan. Djelatna tvar takvog ekspektoransa je ambroksol. Prednosti Mucosolvana su širok izbor oblika doziranja i mogućnost upotrebe od rođenja.
 • Erespal. Osnova ovog lijeka je fenspirid, koji ima antihistaminski učinak. Uzimanje Erespala ublažava bronhospazam i pomaže u borbi protiv upale, pa je ovaj lijek u potražnji sa suhim i lukavim kašljem. Propisan je u sirupu od dvije godine života, a u tabletama - ne ranije od 18 godina.
 • Fluditec. Takav mukolitik sadrži karbocistein i dostupan je u sirupu od dvije doze. Manje (20 mg / ml) omogućuje vam upotrebu lijeka od dvije godine života, a veliko (50 mg / ml) dopušteno je od 15 godina.
 • Gedelix. Takav biljni proizvod ima ekspektorans. Lijek se izrađuje od lišća bršljana u sirupu i kapi. Može se davati djeci koja imaju 2 godine.
 • Mukaltin. Ovaj ekspektorans u tabletama propisan je djeci starijoj od jedne godine..
 • Ascoril. Takav višekomponentni pripravak sadrži salbutamol i bromheksin, koji se nadopunjuju s guaifenesinom. Njegov unos razrjeđuje lučenje bronha i ima ekspektorans. Ovaj lijek propisan je u sirupu za djecu od 1 godine, a oblik tableta - od šest godina.

ACC za suhi kašalj

Tijekom prehlade pojavljuju se mnogi simptomi, uključujući one povezane s dišnim sustavom. U takvim situacijama, pored glavne terapije, lijek ACC pomaže kod suhog kašlja, razrjeđuje sluz i doprinosi njegovoj brzoj evakuaciji iz pacijentovog tijela. Djelovanje ovog lijeka usmjereno je na ublažavanje upale i uklanjanje toksina. Pripada kategoriji mukolitičkih sredstava.

Sastav i svrha lijeka

Tijekom prehlade primarno utječu organi dišnog sustava. Pacijent počinje kašljati, što izravno ukazuje na oštećenje bronha ili pluća. Odmah treba obratiti pozornost na oblik kašlja, a ako se ispostavi da je suh, morat ćete koristiti posebne alate, uključujući ACC, čija je glavna komponenta acetilcistein.

Ovaj lijek proizvodi se u različitim oblicima i dozama. Za terapiju će biti važne sljedeće vrste:

 • Topive tablete.
 • Otopina za inhalacijske postupke.
 • Prašak za piće u vodi topiv.
 • Sirup slatkog okusa. Izvrsno za malu djecu..
 • Otopina za injekciju primijenjena intravenski ili intramuskularno.

Osim glavne radne komponente, sirup sadrži natrijev benzoat, natrijevu karmelozu, saharin i natrijev hidroksid, metil parahidroksibenzoat, dinatrijev edatat i aromu trešnje. Oblik tablete uključuje pomoćne komponente kao što su askorbinska kiselina, anhidrid laktoze i limunske kiseline, hidrogenkarbonat i natrijev citrat, manitol, saharin, aroma kupine. U prah se dodaju saharin i saharoza, askorbinska kiselina i suha narančasta aroma. Mnogi su zainteresirani da li je moguće piti ACC sa suhim kašljem.?

Ovaj lijek je propisan u slučajevima kada trebate postići sljedeće rezultate:

 • Smanjite viskoznost ispljuvka, učinite je fluidnijom i na taj način olakšajte evakuaciju dišnih putova.
 • Brzo i pravovremeno povlačenje sluzi olakšava disanje pacijenta.
 • Zaustavite upalne procese. Postiže se uklanjanjem patogenih mikroba iz tijela zajedno sa sluzi.
 • Ubrzati oporavak i spriječiti komplikacije. To se posebno odnosi na upalu pluća koja nastaje zbog nakupljanja sluzi u plućima i njene stagnacije. ACC pretvara suhi kašalj u produktivan, nakon čega ispljuvak brzo napušta tijelo bez izazivanja ozbiljnih upala.

Farmakološki učinci na pacijenta

U dišnom sustavu stalno se stvara tekućina, u medicini poznata kao sputum. Obavlja zaštitnu funkciju, a tijekom dana njegova količina iznosi oko 100 grama. S pojavom prehlade proizvodnja takve sluzi znatno se povećava. Istodobno stječe gustu konzistenciju i s velikim poteškoćama napušta tijelo. Upravo za takve slučajeve osigurava se ACC koji ima izražen mukolitički učinak. ACC učinkovito razrjeđuje gustu sluz i potiče njegovo najbrže otpuštanje.

Glavni aktivni sastojak je acetilcistein, nedavno otkriven početkom 21. stoljeća. Njegova upotreba postala je pravi pomak u medicini, zahvaljujući raznim univerzalnim svojstvima. Ova tvar je uključena u procese stvaranja tkiva, uklanja štetne elemente u tragovima iz tijela. Pod djelovanjem acetilcisteina, leukociti i limfociti povećavaju svoju produktivnost, zbog čega se proces ozdravljenja primjetno ubrzava.

Olakšanje kod pacijenta nastaje nakon prvog davanja lijeka, bez obzira na oblik kašlja. Aktivna tvar se brzo apsorbira u organizam i najkraćim putem u jetru. Nakon nekoliko transformacija postaje aminokiselina cistein koja je izravno uključena u sve korisne procese u tijelu. Nakon dovršetka svih potrebnih radnji dolazi do njegovog brzog raspada, nakon čega slijedi povlačenje urina u roku od 3 sata. U vezi s tim, lijek je potpuno siguran za djecu, počevši od dvije godine..

Kome i kada je imenovan

Sredstvo je aktivno u svim oblicima kašlja: suhom ili mokrom. Acetilcistein aktivno potiče uklanjanje sluzi iz plućnih i bronhijalnih putova. Tijekom razdoblja prijema bolesniku je potrebno obilno piće koje pojačava ljekovita svojstva.

Nakon prve doze, pozitivan učinak ACC-a uočava se nakon sat vremena. U većini slučajeva, pacijentima koji kašljaju propisuju se granule i tablete za pripremu terapijske otopine. Takvi oblici lijekova smatraju se najprikladnijim za upotrebu. Svaka vrsta ovog lijeka na svoj način utječe na dišni sustav, pa ACC možete uzimati samo uz dozvolu liječnika.

Ovaj će lijek pomoći pacijentima ako imaju sljedeće bolesti popraćene kašljem:

 • Pneumonije bakterijskog i virusnog podrijetla.
 • Sve vrste bronhitisa.
 • Astma i cistična fibroza.
 • Sinusitis u različitim oblicima.
 • Otitis i drugi.

Uz bronhitis i upalu pluća, ACC treba piti samo drugim sredstvima, kao dio opće terapije. Istodobno, učinak lijeka nadopunjuje se antibioticima i lijekovima iz različitih skupina.

U pravilu, ACC liječi vlažni produktivni kašalj. No često se postavlja pitanje: je li hepatitis C sa suhim kašljem ili ne? Za suhi oblik, ovaj se alat koristi i uz prethodno korištenje lijekova koji razrjeđuju previše gust ispljuvak. Nakon što je sluz postala dovoljno tekuća i došlo je do stadija mokrog kašlja, mora se ukloniti iz tijela. Odnosno, ACC nema izravan učinak na suhi kašalj i neće biti učinka od njega.

Kada djeca koriste ovaj lijek, trebali biste obratiti pozornost na obvezno poštivanje režima pijenja. Pored toga, moguće je brzo postići vidljiv rezultat dok uzimate sirupe sa korijenom slatkog slatkiša i proizvode na bazi ambroksola.

Doziranje i primjena

Liječenje suhog kašlja kod odraslih i djece temelji se na različitim dozama. Za svaku vrstu ACC-a sa suhim kašljem osigurava se vlastita dnevna norma. Glavna doza za djecu sa suhim kašljem je:

U dobi od 2 godine - 50 mg 3 puta dnevno. Liječnik ih imenuje pojedinačno.

 • Za dijete u dobi od 2-5 godina - 4 puta dnevno, 100 mg.
 • Od 6 godina i više - tri puta dnevno, 600 mg.

Mladost od 14 godina i više može uzimati lijek ACC Long. Dnevna doza od 600 mg otopi se u vodi, a uzima se u trenutku nakon obroka. Ako se gotov proizvod iz nekog razloga ne može odmah konzumirati, može se piti na vrijeme, ne duže od 2 sata. U suprotnom, bit će potrebna drugačija doza. U svim slučajevima, lijek ACC za suhi kašalj uzima se isključivo u obliku otopine.

Odrasli pacijenti uzimaju lijek protiv kašlja u jednoj standardnoj vrećici tri puta dnevno. Kao otapalo za prah koristi se svaka topla tekućina - obična voda, čaj, sok ili kompot. Granule za sirup rastvaraju se u toploj vodi izravno u boci do oznake.

Trajanje tijeka liječenja određuje se u svakom slučaju pojedinačno. Minimalno razdoblje prijema je 5 dana, a s uznapredovalom bolešću može doseći i do 6 mjeseci. Nakon uzimanja lijeka kod nekih bolesnika, kašalj se još više povećava. To može ukazivati ​​na aktivno pražnjenje ispljuvka i pojavu vlažnog kašlja ili slab učinak samog lijeka. U takvim slučajevima svakako biste trebali vidjeti svog liječnika.

Kontraindikacije i nuspojave

Unatoč svojoj učinkovitosti, ACC ima niz kontraindikacija koje se moraju uzeti u obzir prilikom propisivanja tijeka liječenja. To se prije svega odnosi na sljedeće bolesti:

 • Plućna krvarenja u različitim oblicima.
 • Prilikom ekspektoracije u sputumu opažaju se ugrušci krvi.
 • Prisutnost zatajenja bubrega može dovesti do ozbiljnih komplikacija i posljedica..
 • Septički čir.
 • Hepatitis.

Često postoje sporovi o mogućnosti primanja ACC-a kod trudnica i majki koje doje. O svakom se takvom slučaju pojedinačno razgovara s liječnikom. U pravilu, lijek je propisan samo kao krajnje sredstvo, kada drugi lijekovi nisu dali pozitivan rezultat. Prije svega, razmatra se odnos između koristi ACC-a i moguće štete koju on može nanijeti fetusu.

Osim toga, lijek ima neke nuspojave, iako se rijetko javljaju, bez obzira koji kašalj piju. Prije svega, to su: